Kava za dvoje

largeNeprestano se na internetskim stranicima susrećem sa pričama o uzajamnoj i čistoj ljubavi između supružnika. U tim pričama navode se primjeri parova koji su opstali unatoč raznim iskušenjima poput bolesti i neimaštine, nemogućnosti imanja djece i slično. Sve su to svijetli primjeri ljubavi u ime Allaha jer je ta ljubav, naposljetku, jedina čista i iskrena na dunjaluku. Nije iskvarena  povođenjem za strastima i davanju prednosti izgledu nad unutrašnjosti, nije iskvarena brojanjem tuđih mana i prevelikom važnosti nečijeg konfekcijskog broja. Baš kao što je i našem Gospodaru najbitnije srce u našim grudima, tako je i osobi koja voli u ime Allaha najbitnije ono što je u nama.

Svima nam je poznat hadis Allahovog poslanik, sallallahu alejhi ve selam: “Doista će Allah na Sudnjem danu kazati: “Gdje su oni koji su se voljeli u Moje ime, danas ću ih staviti u Svoj hlad, a drugog hlada, osim mog hlada, nema.” (Muslim, br. 2566) Zaista je ibadet voljeti nekog u ime Allaha jer to znači da si ga prihvatio takvog kakav on jest, da cijeniš njegove vrline i pomažeš mu na putu poboljšanja njegovih mana. Jahja bint Mu’az je rekao : „Najlakši ibadet srcu i tijelu je ljubav u ime Allaha. Smisao ove ljubavi je da se ne smanjuje u slučaju grubosti niti se povećava u naklonosti. “

Svjedoci smo posljedica ljubavi koja je proizvod strasti pa nije nikakav novitet sve veći postotak rastava, varanja pa čak nije čudno vidjeti spolno općenje na cesti jer to je tzv. slobodna ljubav.  U nekim državama navodi se da je postotak rastava skoro 50 %, a pod navedenim razlozima nalaze se stvari poput hrkanja, različitog ukusa, pop pjevača, previše pričanja pa čak je u jednom slučaju kriv, ni više ni manje, grašak! Islam nas uči da je ljubav veća od naših nedostataka. Ljubav prihvaća nedostatke i hrani osobu koja je voljena, ali i onu koja voli. Kad nekome kažeš da ga voliš u ime Allaha, zapravo si mu time rekao najbitnije o sebi, rekao si mu o svom odnosu s Gospodarom, svom stupnju imana, a i o svojim ciljevima. Ako su dvije osobe vezane čvrstim nitima koje ih prije svega vežu za Gospodara, njih će poteškoće samo još više učvrstiti u njihovoj ljubavi. Kaže se kako neudate djevojke imaju previše ružičaste snove o braku, a da neoženjeni mladići od budućih supruga traže da budu kao reklama sa televizora ili poput uređene slike u photoshopu. Ne moraju samo snovi o braku biti ružičasti, već i brak sam može biti ružičast. Nisu djevojke fotošopirane, ali mogu biti najljepše na svijetu. Kada? Onda kad između supružnika vlada razumijevanje i strpljenje prije svega.

Allah, dželle šanuhu, je opisao u par riječi u časnom Kur’anu odnos između supružnika u suri Bekare: „One su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća.“ Odjeća ima prvenstveno ulogu zaštite. Odjećom prekrivamo svoje tijelo. Ljubav je, između ostalog, i odjeća jedno drugom. Onaj tko me voli, on me štiti i skriva moje mane pred drugima. Onog koga volim, njega želim i zaštiti, biti uz njega i ne činiti mu nepravdu u bilo kojem pogledu. Volite li vi u ime Allaha? Kada ste to nekom posljednji put rekli i jeste li to uopće mislili? Koliko ibadetite po tom pitanju? Jedno od Allahovih lijepim imena jest i El Vedud, Onaj koji voli. U objašnjenju tog imena stoji da je El Vedud Onaj Koji voli Njemu pokornog i onoga komu se povrati i pokaje, Koji Ga hvali, Onaj koji čini dobro i njima i drugima, Onaj koji daje blagodati Svojim robovima budeći tako njihovu ljubav prema Njemu.

Allah voli, naš Gospodar voli i čini dobro onima koje voli pa zašto i mi to Allahovo ime ne provedmo u praksu? Ljubav treba znati čuvati onda kad je dobijemo i treba je znati pokloniti na pravi način voljenoj osobi.

Rekao je Muhammad Ali jednom: „Odabrao sam islam jer nikad nisam vidio toliko ljubavi. Nikad nisam vidio da se toliko ljudi grli i ljubi. Obavljati namaz pet puta na dan, žene u dugim haljinama, način na koji bi jeli. Možeš otići u bilo koju državu – esselamu alejkum, ve alejkumu selam. Imaš dom, imaš brata. Izabrao sam islam zato što me spaja!“

Temelj naše vjere je ljubav. Ljubav je Allahovo svojstvo, a mi smo muslimani, zar ne? Pa onda, šta čekamo, pokažimo što je zapravo islam i popijmo šalicu kave, ali u dvoje!

Nermina Piragić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.