UVOD: kako odgojiti djecu?

bismillahi-r-Rahman-ni-Rahim (u ime Allaha , Milostivog, Svemilosnog)

Kako odgojiti djecu na ispravan način?

Ljudska bića su stvorena u najboljem obliku i kao takva sposobna su se usavršavati.
Zbog toga, odgoj djece zahtijeva teoretsko i praktično znanje koje se tiče razvoja beba i djece.
Kako novi roditelji općenito imaju malo iskustva o roditeljstvu, oni moraju naučiti kako postupati sa djecom čak i prije nego što su začeta.

Nažalost, premda mi jako ulažemo trud u skupljanje bogatstva da bi imali lijepe domove, automobile i namještaj, zapostavljamo ulaganje istog napora u podizanje djece, nadajući se ili pretpostavljajući da će sve dobro ispasti bez odgovarajuće pripreme. Roditeljstvo ne treba prepustiti slučaju, jer rizik je ogroman,  a polog visok.

Roditelji obično usvajaju znanje metodom pokušaja i greški i mogu postati bolji sa sljedećim djetetom nego prvorođenim, jer su naučili iz početnog iskustva. Međutim, problem je u tome što dok se ove lekcije koje nemaju cijenu nauče, često bude prekasno.Prva djeca budu odgojena, postanu zreli odrasli, i postane skoro nemoguće upotrijebiti ovo znanje.

Biti dobar roditelj je jako značajno i ne treba prepustiti da se riješi samo od sebe. To je izazovan posao koji zahtijeva konstantnu pažnju.
Stoga se mora cijeniti planiranje zadatka unaprijed te iskrena posvećenost sebi, svom bračnom partneru i svojoj porodici.Važan aspekt kod odgajanja djece, koji naglašavamo kroz ovaj rad, jeste komunikacija. Učinkovita komunikacija sa djecom će im pomoći da se razviju u sretne i odgovorne osobe. Najvažnije je znati kako i kada razgovarati sa djecom, a još važnije kako ih slušati sa pažnjom i razumijevanjem. Roditelji kroz svoju bezuslovnu ljubav moraju početi unaprijeđivati svoje vještine komunikacije i slušanja djece. Komunikacija je obostrani čin i ne bi smjela biti dovedena do prekida.Roditelji trebaju pomoći djeci u razvijanju njihovih najvećih potencijala bez pritiska. Izlažući se životnim situacijama drugih majki i očeva će pomoći roditeljima da upotrijebe nove vještine i tehnike u teškim situacijama.

Roditelji također moraju razmisliti o nekim starijim načinima odgoja. Kako se vrijeme mijenja, nove okolnosti se pojavljuju zahtijevajući nova i kreativna djelovanja i odgovore. Naravno, svi roditelji teže ka tome da njhova djeca ‘ispadnu’ najbolje. Naglasit ćemo samo neke uobičajene nevine greške roditelja kao i mnoge probleme s kojima se obično susreću.

Druga oblast istraživanja ovim radom je razvijanja osobina liderstva kod djece. Ovo može izgledati kao neobična karakteristika kojoj se pridaje pažnja. Prema tome, želimo istaći da kada govorimo o liderstvu, ne mislimo na ambicioznu lov na moć, nego na razvijanje ljudske snage, morala, kalibra, etike i drugih kvaliteta potrebnih da neko postane aktivan član društva sa osjećajem građanske dužnosti.

Mnogim tinejdžerima dom se danas sveo na restoran i hotel. Kreiranje sretnije i mirnije kućne atmosfere neophodno je i za roditelje i za djecu. Dom nije samo mjesto. To je inkubator, plaforma i pozornica, članovi porodice su glumci , a komunikacija je skripta. Svako mora naučiti ‘igrati’ svoju ulogu. Tužno je vidjeti mnoge roditelje i djecu danas koji se međusobno ne slažu, stvarajući tako nefunkcionalni dom.
Neki roditelji i djeca se boje ili sumnjaju jedni u druge, a mnogi od njih ne znaju kako da poboljšaju svoje odnose. Može se desiti da čak prestanu razumjeti jedni druge, te isfrustrirani i ljuti mogu se jednostavno emocionalno povući i na kraju odustati od svoje veze potpuno.

Iako je roditeljstvo ogromna odgovornost, ne treba odustajati iz očaja. Nikad nije kasno prevazići izazove i još uvijek možemo poboljšati svoje veze ako prestanemo kriviti sebe za prošle greške. Nema koristi od toga da govorimo:”Da smo samo uradili ovo ili da nismo uradili to.” Kajanje i stalno razmišljanje o situaciji ‘da sam’ je destruktivno i ne služi ničemu osim da nas povrijedi i dalje. Premda smo možda donosili pogrešne odluke koje su bile na štetu naše porodice, moramo imati na umu da smo imali najbolje namjere. Moramo provoditi manje vremena gledajući unazad a više gledajući naprijed. Umjesto razmišljanja šta smo mogli ili trebali uraditi moramo se fokusirati na ono što možemo sada uraditi za bolje sutra. Također možemo obećati svojoj djeci ćemo biti bolji roditelji, uzimajući prošlost kao životnu lekciju a budućnost kao priliku za promjene. Može pomoći ako zamislimo prošlost kao umjetničku skulpturu ili očvrsnuti beton, a budućnost kao mekanu glinu koju tek treba oblikovati.

Mnogi roditelji danas bi željeli da su znali vještinu i znanje o dobrom roditeljstvu prije nego što su dobili djecu. Da je tako bilo mogli su značajno napredovati u odgoju djece. Većina roditelja osjećaju da su mnogo više vremena mogli provesti njegujući međusobne veze. Kada  se svako osvrne na svoj život, bolno je očigledno da je postojalo bogatstvo doživljaja koje smo propustili i obogaćujući trenuci koje smo mogli dijeliti. Nadamo se da će nam naša djeca oprostiti na našim greškama a nadamo se da će novi roditelji izbjeći ove greške. Molimo Svemogućeg Boga da zašititi svakog roditelja od učenja lekcija na teži način, prema svopstvenom iskustvu.

Naš pristup ovom djelu je da da uputu fokusirajući se na prevenciji a ne liječenju.Ne nalažemo da možemo liječiti probleme kao što su ovisnost o drogi, alkoholizam, depresija, kriminal, i spolno prenosive bolesti. Dakle, mi možemo pružiti ‘preventivnu’ mjeru, porodični vodič kako svesti na najmanju mjeru mogućnost doživljavanja ovih zamki kroz svjesnost o istima.

Ispravno roditeljstvo zahtijeva vještine i pripreme da djeca mogu biti uspješna i činiti svoje roditelje ponosnim. Srećom, mnogo više informacija i tehnika o roditeljstvu su prisutne više nego ikad. Pošto ne postoje prečice u roditeljstvu kao što ne postoje prečice ni u čemu vrijednom, nikad nije kasno početi biti bolji roditelj, jer ti si roditelj sada i zauvijek, bilo da tvoje dijete ima 4 ili 40 godina.
Odgojiti dijete da bude sretnija i dobro izbalansirana odrasla osoba je nada svakog roditelja. Ova knjiga će povećati vašu šansu u postizanju ovoga i ostvarenju vaših snova. Iako je najbolje vrijeme za odgoj vaše djece bilo decenijama unazad, slijedeće najbolje vrijeme je danas, te ga iskoristite. Svemogući Bog će blagosloviti vaše iskrene namjere i trud.

Uključili smo statističke podatke iz mnogih izvora da bi čitatelju dali osjećaj za usmjerenost i nadu. Statistike se često mijenjaju, uzete su kao smjernica a ne kao ustaljena stvarnost.

Mnogi stručnjaci su komentirali format i produkciju ove serije. Neki kritičari su preporučili izdavanje ovog djela u obliku mnogo priručnika, drugi su preporučili odvajanje teorije od praktične primjene, dok su neki smatrali da je bolje proizvesti ‘Uradi sam’ vodič gdje teorija i primjena trebaju ići zajedno. Mi uzimamo dobrobiti od svih ovih opcija. Međutim, za sada nudimo ovo prvo izdanje u trenutnom obliku. Nadamo se da ćemo primiti značajne povratne informacije i komentare naših čitatelja da bi ih uključili u buduće izdanje djela koje bi izdali u različitim formatima.
Nije nikako moguće uspješno obuhvatiti mnoge etničke kulture u jednu knjigu, međutim, nadamo se da će prevedena izdanja biti adaptirana prema specifičnim čitateljstvu od strane lokalnih profesora i vođa.

Engleski prijevod dijelova iz Svetog Kur’ana su uzeti iz interpretacija Yusuf ‘Alija i Muhammeda Asada sa nekoliko modifikacija od strane autora gdje je bilo neophodno.

Ovo djelo je vrhunac autorskog iskustva u muslimanskom svijetu i na Zapadu. Pokušava spojiti i uhvatiti mudrost Božanske objave, Poslaničkog vodstva i ljudskog postignuća kako iz muslimaskog naslijeđa, tako i iz Zapadne kulture. Nastojalo se prikazati kako se ove dvije mudrosti slažu kada se dobro izanaliziraju i obrazlože. Stoga, ono nudi jedinstven i skroman doprinos području odnosa između djece i roditelja.

(Prevedeno iz knjige :  Parent-Child Relations: A Guide to Raising Children    , autori :  Hisham Altalib (Author), AbdulHamid AbuSulayman (Author), Omar Altalib (Author) )

>Nastavit će se , ako Bog da

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.