Što je duša – samo Gospodar moj zna

Allahova Milost nema granicaPitaju te o duši. Reci: “Što je duša – samo Gospodar moj zna, a vama je dano samo malo znanja.” (Al-Isra, 85)


Čovjek, ma koliko tehnološki uznapredovao, nikada neće moći staviti dušu (svoju ili tuđu) pod mikroskop, odnosno, nikada neće biti u stanju spriječiti je da se vrati svome Stvoritelju kada za to (svakome pojedincu) dođe točno određeno vrijeme. A kada trenutak smrti dođe tek onda slijedi prava i potpuna Istina (o našemu životu) i Pravda (za naše djelovanje i ponašanje). Kada napusti tijelo duša se vraća se svome Izvoru, Allahu dž.š., i tada će ili uživati ili patiti – ovisno o djelima koje je tijelo (naše ukupno ponašanje) činilo na ovome svijetu. Nažalost, tada će za većinu ljudi (nevjernika i grešnika koji se nisu pokajali) biti kasno da išta poprave! To su mogli dok su još bili živi na ovome svijetu da su se pokorili Allahu, dž.š., i slijedili Muhammeda, a.s., kojeg Uzvišeni Allah u Kur’anu opisa kao „Milost svjetovima“ kao „Pečata poslanika“, kao „Najljepši primjer ponašanja“, radost i opomenu, svakome insanu, muškarcu i ženi…

I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti.” “I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje (preko svoga miljenika Muhammeda, a.s.) prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati.” “Da čovjek ne bi uzviknuo: ‘Teško meni, koliko sam samo dužnosti prema Allahu propustio, još sam se i izrugivao!'”
(Az-Zumer, 54-56)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

One thought on “Što je duša – samo Gospodar moj zna”