Ne dozvolimo da nam se i džemat virtualizira!

Kada čitam neke postove i komentare na FB, sve sam više u dilemi donosi li ova društvena mreža više koristi ili štete? (Toliko lijepih postova možemo pročitati, tako lijepih iskustava, savjeta i preporuka, i to je ona dobra strana ovog FB. U isto vrijeme, ili s druge strane, kako god, toliko zajedljivosti, cinizma, nekakvih „skrivenih poruka“ )

Znam da je ovo nepovratni proces i da muslimani, koji se inače vole igrati, zabavljati i beskorisno trošiti vrijeme, nikada neće odreći FB-a. (Bojim se da sam i ja trenutno među takvima, daj Bože da se popravim :)) . Znam da je sa FB kao i sa ostalim tehnološkim dostignućima i općenito stvarima u životu: ovisi kako , kada i zašto ga koristite.
No, kada vidim/pročitam kako se muslimani međusobno optužuju, svađaju (tekfire) preko FB-a , kako, onako iz „inata“, tumače svoju vjeru, nameću „silom“ svoja mišljenja ili mišljenja drugih, kako “burno” i na prvu reagiraju…???

U svakom slučaju, ako se nešto ne promijeni FB će nam polako, ali sigurno, pokvariti užitak međusobnih susreta, druženja i razgovora onako „uživo“, a da ne govorimo o brojnim mogućnostima zloupotrebe, pogotovo kod mladih ljudi!? Bože, na hajr!

P.S.

Hvala Allahu, još uvijek imamo džemat, još uvijek imamo saff. Ne dozvolimo da nam se i to „virtualizira“. Esselamu alejkum!

Mirza Mešić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.