Namaz je stup Islama

Namaz je stup islama

”Naredi svojoj porodici da klanjaju namaz i ustraj u tome! Mi ne tražimo opskrbu od tebe. Mi tebe opskrbljujemo, a samo Bogobojaznima pripada lijep svršetak.“ ( Taha, 132.)
Za mene osobno, naglašavati muslimanima da moraju svakodnevno pet puta klanjati/molitvu obavljati isto je kao da nekoga morate nagovarati da svakodnevno jede, vodu pije, oblači se, spava…zrak udiše! Ako ćemo snagu gubiti uvjeravajući muslimane da moraju obavljati namaz – ne znam ima li smisla govoriti i raspravljati o složenijim životnim temama/izazovima i problemima, ili o bilo čemu drugom, kada je u pitanju islam i islamski svejtonazor.
Namaz/molitva je temelj islama. To je temeljna i najvažnija veza između Rabba (Stvoritelja, Allaha, dž.š.) i abda (stvorenja, čovjeka) koja se uspostavlja bez ikakvog posrednika. Namaz je početak i kraj priče o islamskom načinu življenja. Znam da (pre)strogo zvuči, al’ se bojim da mnogi među nama (muslimanima) jako neozbiljno i površno shvaćaju namaz.

”Zaista je između čovjeka i kufra i širka ostavljanje namaza“ (Hadis, Muslim)

Pa , eto, ne bi bilo na odmet da malo ozbiljnije razmislimo o svome odnosu prema Stvoritelju, Allahu, dž.š., o svome namazu, osobito u džematu/džamiji koji prema hadisima Muhammeda,a.s., vrijedi 27 puta više nego pojedinačni namaz.

“Kada neko od vas upotpuni svoj abdest i ode u džamiju isključivo radi namaza, neće učiniti nijedan korak a da mu Allah neće povećati stepen u Džennetu i obrisati jedan grijeh. A kada uđe u džamiju ima nagradu onoga ko je u namazu sve dok ga namaz sprečava da izađe, a meleki na njega donose salavat (mole za oprost) sve dok je na mjestu na kojem je klanjao: ‘Gospodaru naš, oprosti mu, Gospodaru naš, smiluj mu se’, sve dok ih ne uznemiri nečim ili ne izgubi abdest.”‘ (Buhari)

Muhammed, a.s., je također rekao: „Najteži namaz za licemjere jeste jacija-namaz i sabah-namaz, a da znaju koja je njihova vrijednost, dolazili bi na njih pa makar i pužući. Namjeravao sam narediti da se uspostavi namaz i odrediti čovjeka da ljude predvodi u namazu, a da ja i sa mnom drugi ljudi odemo s drvima do naroda koji ne prisustvuje namazu pa da nad njima zapalimo njihove kuće vatrom.“ (Buharija, Muslim)

P.S.
Naravno da to Poslanik Muhammed,a.s., nikada nije uradio, no htio je naglasiti što misli o muslimanima koji žive blizu džamija/mesdžida, a ne dolaze u džemat obaviti namaz.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.