Kur’an – kao najveće čudo i najveći dokaz Božije Istine

“Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samima,  dok im ne bude sasvim jasno da je Kur’an istina.” (Fussilet, 53)

            Svuda oko nas, kao i u nama samima, doista postoje brojni dokazi da je Kur’an, Allahova vječna Riječ, Allahova Poruka upućena svakom čovjeku koji hoće razmišljati, ISTINA.  U to su se mogli uvjeriti i svi oni koji su prisustvovali  20. europskom natjecanju učača Kur’ana, koje se  održalo  u Zagrebačkoj džamiji,  27. i 28. 9 . 2013. godine,  povodom obilježavanja 26 godina od njenog svečanog otvorenja. Da podsjetimo:  Kur’an je danas jedina  sveta knjiga koja se uči napamet. Oni koji su ga naučili napamet nose časnu i nadasve odgovornu titulu hafiza. Proces pamćenja i čuvanja zapamćenog  naziva se hifz.

            Tako su u Zagrebačkoj džamiji u dva dana nastupili najbolji hafizi, najbolji europski učači Kur’ana, koji su se natjecali u nekoliko kategorija. Najzahtjevnija i najcjenjenija kategorija bila  je  u hifzu cijelog Kur’ana. Svaki od kandidata izvlačio je kovertu sa 5 pitanja odnosno 5 stranica koje je pred šestočlanom ocjenjivačkom komisijom i pred prisutnim slušateljima morao proučiti sa što manje pogrešaka i uz primjenu zahtjevnih pravila izgovora svakog slova/harfa koja propisuje nauka zvana Tedžvid. Svi su kandidati pokazali zavidno znanje,  kako i dolikuje jedinom europskom  natjecanju učača Kur’ana,  no jedan je, među 70 prijavljenih, na sebe privukao posebnu pažnju. Riječ je o hafizu Ahmetu Sarikayu iz Istambula. Proučivši pred ocjenjivačkom komisijom 5 stranica bez ijedne veće pogreške, svojim je milozvučnim glasom, svojom sigurnošću i svojim znanjem, izmamio suze kod prisutnih slušatelja. Prisutni su bili dodatno oduševljeni kada ga je Komisija na kraju natjecanja proglasila pobjednikom u najtežoj kategoriji, a time i sveukupnim pobjednikom 20. europskog natjecanja učača Kur’ana. Naravno, bilo je i drugih učača koji su briljirali,  kako u navedenoj tako i u drugim kategorijama,  i ništa u tome ne bi bilo čudno, niti čudo, da spomenuti hafiz nije slijep od rođenja.

Kur’an je najveće čudo islama

            I to je dokaz Božanskog porijekla Kur’ana kojeg želim potencirati u ovom tekstu. Hafiz Ahmet nikada nije vidio svijet oko sebe, nikada nije čitao gledajući u slova u harfove, ali Kur’an, Allahov Govor, naučio  je  napamet. Zapamtiti više od 600 stranica Božje Knjige te biti  spreman u svakom trenutku citirati ih naizust bez ijedne veće pogreške predstavlja ČUDO samo po sebi koje nadilazi sva druga materijalna čuda s kojima su Poslanici prije Muhammeda, a.s., morali dokazivati svoje poslanstvo. (Tako je Isa, a.s./Isus Krist morao izliječiti slijepog od rođenja ili oživiti umrlog;  da bi mu njegov židovski narod povjerovao da je poslan od Boga  – i opet, nažalost, to nisu učinili!?)  Zar treba veći dokaz da je Kur’an od Boga,  a ne od čovjeka, nego je primjer hafiza Ahmeta Sarakoya!?

Oni koji „vide“ i oni koji ne vide

            Naravno, „vidi“  naš hafiz  bolje nego mnogi s očima koji boluju od duhovne sljepoće,  a ona je puno gora i pogubnija nego ona tjelesna. “Zašto oni po svijetu ne putuju pa da srca njihova shvate ono što treba da shvate, i da uši njihove čuju ono što treba da čuju; ali oči nisu slijepe, već srca u grudima.” (Hadž, 46)

            Zbog duhovnog sljepila prouzročenog neznanjem, krivovjerstvom ili općenito negiranjem Boga, odavanjem grijesima, nezainteresiranošću za život poslije smrti, čovjek je u takvom stanju u nemogućnosti da na pravi način shvati te usvoji kur’anske poruke kao životni koncept. Vraćanje iskonskoj vjeri, islamu, prema kojoj je Bog cijeli svijet uredio i koju su živjeli svi Poslanici, svakome čovjeku otvara oči i vraća smisao njegovom životu.  A kakav bi trebao biti naš odnos prema samom Kur’anu najbolje dočarava sljedeći ajet: “Da ovaj Kur’an kakvom brdu objavimo, ti bi vidio kako je strahopoštovanja puno i kako bi se od straha pred Allahom razdrobilo. Takve primjere navodimo ljudima da bi razmislili.” (Al-Hašr, 21)

             Milostivi Bog sve one koji ne vjeruju ili sumnjaju u Božansko porijeklo Kur’ana,  poziva, na svojevrsna način izaziva, da načine nešto slično Kur’anu. “A ako sumnjate u ono što smo Mi objavili robu Svome (Muhammedu, a.s.) donesite vi jedno poglavlje slično kur’anskome ; pozovite i božanstva vaša, ako istinu govorite.” (El-Beqara, 23)

            Ovaj izazov ponovljen je više puta u Kur’anu, i  danas je aktualan,  te ostaje vrijediti do Sudnjega dana! Ali negatori, neznalice i oholi to neće učiniti, jer ne mogu!!! Jer Kur’an nije čovječji, nego Govor Stvoritelja Svemira koji se ne može oponašati i kojeg ne mogu razumjeti oni koji boluju od duhovnog sljepila!

             Allahu Milostivi, uputi sve ljude dobra srca i dobre duše da razumiju Kur’an i prihvate ga kao svoj životni koncept!

Pogledajte svakako i ove kratke i poučne video materijale u Kur’anu:

Mirza Mešić

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.