Datulje u trudnoći i na porodu

Mislim da je svatko od nas bar jednom u životu naišao na tekst koji govori o koristi jedenja datulja. Svaki musliman to posebno prakticira u Ramazanu za prekidanje svog posta jer je poznato da je Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, tako radio. No, osim što ću u ovom tekstu navesti mnogobrojne koristi datulje, posebno ću se posvetiti upotrebi ovog voća u trudnoći.

This image has an empty alt attribute; its file name is sušene-datulje-3.jpg

Svaka trudnica voljela bi imati što lakši i kraći porod. Postoje razne tehnike i lijekovi kojima se nastoji tome pridonijeti. Kao muslimani mi se u svojim životima najviše fokusiramo na Kur´an i svima nam je poznata njegova korelacija sa znanošću i medicinom općenito. Kuranu se vraćamo u svim pitanjima znajući koliko se vremena posvećuje njegovom izučavanju od strane učenjaka. Tako možemo postaviti i sljedeće pitanje: otkud potječe toliko zanimanje za datulje u islamskom svijetu? Svima nam je poznata priča o Merjem, radijallahu anha. Po njoj je nazvana i jedna čitava sura u Kur´anu koja se dotiče njezinog života pa tako i poroda. Dio sure koji ovdje želim naglasiti i koji je okosnica ovog teksta: “I porođajni bolovi prisiliše je da dođe do stabla jedne palme. “Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!” – uzviknu ona. I melek je, koji je bio niže nje, zovnu: “Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče. Zatresi palmino stablo, posut će se po tebi datule svježe“ (23-25 ).
Merjem, radijallahu anha, u ovim ajetima izražava svoje misli u tom trenutku jasno govoreći koliku bol osjeća, no odmah iza toga slijedi olakšanje, a to su potok koji teče ispod nje i datulje. Svaka riječ u Kur´anu ima svoje značenje. Uzvišeni Allah ništa nije stvorio, a ni objavio kroz ajete bez razloga pa se tako možemo, ali se i moramo osvrnuti na ovih par ajeta i njihove pouke.

Opce koristi datulja u trudnoci:
Datulje su bogate proteinama, vlaknima i vitaminima kao sto su vitamin K, magnezij i željezo. Njihova upotreba u trudnoći posebno se preporuča tokom zadnja 4 tjedna, iako se mogu jesti i prije, bitno je samo balansirati količinu. U prvom tromjesečju kada se mnogo budućih majki susreće sa zatvorom, datulje su odlične za konzumaciju zbog bogatstva vlakana koja imaju u sebi. U drugom tromjesečju preporuča se njihova konzumacija, ali uz konzultaciju s doktorom, budući da je u drugom tromjesečju trudnoće povećan rizik od razvoja trudničkog dijabetesa.

  • Tokom razvoja ploda u trbuhu, većina trudnica pije dodatne vitamine kako bi osigurale dovoljnu količinu za taj proces. Posebno se naglašava folna kiselina, ne samo u trudnoći, već i u njezinom planiranju. Datulje su odlični spremnici folne kiseline čiji nedostatak može uzrokovati malformacije u razvoju djeteta vezane za živcani sustav.
  • Također su bogate spomenutim vitaminom K. Pri rođenju, bebe imaju nizak nivo vitamina K. Ukoliko je majka prije rođenja jela datulje, to ce povećati njegov nivo u djetetovoj krvi za vrijeme dojenja.
  • Mnogo trudnica u trudnoći razvije anemiju, a mnoge žene uđu u trudnoću s anemijom. Kako bi se održala ili poboljšala razina željeza, najbolje je jesti datulje, budući da su bogate njime.
  • U trudnoći se često pojave i grčevi u misićima kao i niži tlak. Datulje sadrže kalij koji regulira sustav vode i soli u tijelu, a njegov nedostatak vodi i do bubrežnih problema.
  • Jedan od bitnih minerala koje sadrže datulje jest i magnezij koji je izravno povezan sa razvojem ploda, tj.njegovih zubi i kostiju. Pomaze u regulaciji krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

Datulje na porodu:

Studija provedena 2011.godine objavljena u jednom znanstvenom časopisu otkrila je zanimljive rezultate dobivene na temelju istraživanja dvije skupine trudnica. Jedna skupina trudnica konzumirala je 6 datulja dnevno zadnjih 4 tjedna svoje trudnoće, dok druga skupina nije.

  • Otkriveno je da je skupina trudnica koja je konzumirala datulje imala skraćenu latentnu fazu poroda odnosno da je njihov cerviks brže dosegnuo 10 cm dilatacije.
  • Trudnice iz te skupine imale su porođaj brži za 8.5 sati, dok je drugoj skupini trudnica prva faza porođaja trajala otprilike 15.1 sat.
  • Osim toga, 96% trudnica prve grupe imale su spontani, a ne inducirani porođaj te je samo njih 28 % primilo pitocin, dok je slučaj sa trudnicama druge skupine taj da je njih 47% moralo primiti pitocin.

No, zašto datulje tako dobro utječu na porod? Datulje pospješuju efekt oksotocina koji je zaslužan za kontrakcije maternice. Nadalje, zasićene i nezasićene masne kiseline koje se nalaze u datuljama potiču produkciju prostanglandina potrebnih za porođaj.

Nakon iznesenih znanstvenih činjenica o koristi datulja u trudnoći i na porodu, vratimo se na Kur´an i ajet sure En-Nahl: “Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest.” (89). U Kur´anu se nalazi pojašnjenje za sve i zaista je najveća mudžiza data našem Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a mi se kao vjernici ne smijemo zaboraviti njegov značaj u našim životima. “Reci: ´On je vjernicima uputstvo i lijek.´” (Fussilet, 44).

Stotinama godina kasnije znanost je dokazala koristi datulje u trudnoći i na porodu, potvrđujući da ništa u Kur´anu nije uzalud spomenuto te da je Kur´an pouka i putokaz ljudima, u kojem nema neistine.

Objašnjenja:
Oksitocin – hormon koji pospješuje kontrakcije maternice tijekom poroda.
Pitocin – sintetički oblik oksitocina.
Prostaglandini – tvari koje su opisane kao okidači prirodnog poroda. Skraćuju, omekšavaju i proširuju grlić maternice.

Napisala: Nermina Piragic Hadzovic

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.