Čudo dove

largeZar dova nije čudesna? Izaziva osmijehe na licama i ulijeva nadu u srca. Sa sobom donosi smiraj i olakšava uzdah. Pa ipak, ovom ibadetu ne pridajemo previše pozornosti, barem većina nas. Dovimo jer nas nešto tišti, dovimo jer nam nešto treba, no ne shvaćamo uistinu kolika je veličina i moć dove.

Danas sam uputila dovu jednoj veoma dragoj osobi. Iznenadila me svojom reakcijom. Nakon što sam izrekla dovu, osmijeh joj se razlio licem, uhvatila je neka dragost što je prešlo i na mene. Osjetila sam sreću. Sreća je prijelazna i iskrena dova je izaziva. Dova je ibadet, dova je razgovor sa Gospodarom, dok dovimo kao da govorimo “Gospodaru moj, evo me, trebam Te, govorim Ti, slab sam”. Mi volimo da nas se netko sjeti u dovi. Jer nikad ne znaš od koga će se i kada dova primiti. Dova smiruje, spaja, olakšava. A dova drugog za tebe počinje selamom. Lijepi odnosi sa drugima, tvoja briga za njih, sve to sa sobom neprimjetno nosi i njihovu dovu za tebe. Do nas je. Mi zanemarujemo dovu, a u dovi su naše želje vjerno ponesene onim ” da dova može kader promijeniti”. Zar sumnjaš? Otisni sve svoje brige i želje u šaputanje u dovi. Tom lađom pošalji svoje strahove i sumnje.

Ponekad u tajnosti pogledam prema mužu nakon što je obavio namaz. Koliko se razveselim kad vidim njegove podignute ruke. Obuzme me smiraj. Zašto je to tako? Jer mi u sebi znamo da Allah sluša. Znamo da će onaj tko nas voli uputiti dovu i za nas. Znamo da nas čuva u svojoj dovi, a dova okrunjena iskrenošću daleko stiže. Nikad ne znamo kada će otvoriti vrata milosti našeg Gospodara. Dovu  uspoređujem sa bedemima. Zamišljam je kao bedeme koji okružuju one koje volim i štiti ih od lošeg, Allahovom milošću. Dova i jest bedem. I nikad nećemo znati snagu bedema dok ne shvatimo od čega nas sve štiti i od čega nas je već sve zaštitio. Gradi svoj bedem. Nikad neće biti uzaludno izgrađen. Nijedna dova nije uzalud.

Obrati pažnju na vremena u kojima se dova posebno prima. Posvetimo se ovom ibadetu. Ne košta nas ništa, a može nam promijeniti život. Rekla je pjesnikinja Ammara Šabić: „Sve sam u životu kupila dovom.“ Zaista je to tako.

 

Za sve što se te brine, dovi!

Za sve od čega strahuješ, dovi!

Za svakog koga voliš, dovi!

Rekao je naš Poslanik, salallahu alejhi ve sellem: “Dova je oružje vjernika!” Borimo se protiv dunjaluka dovom. Nijedno tehnološko postignuće nije jače od iskrene dove. Ništa nije jače od iskrenih riječi upućenih Allahu!

Dovi! Allah čuje i odaziva se! Gradi svoj bedem!

Nermina Piragić Hadžović

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.